Northwest Medical Center

Atlanta, Georgia

Courtyard IMG_0486 B& W.jpg

Northwest Medical Center, one of Buckhead’s premier multi-tenant medical office buildings since the 1970’s, underwent a major upgrade and modernization project.  The vision to transform the aging property into a state-of-the-art health care facility included distinctive enhancements to both the exterior and interior. The programming and design for this 156,000 square foot, four-story, medical office building embodies significant building improvements. The building was originally constructed with Core10 steel which began to rust-through requiring a new skin of insulated metal panels and 1” insulated loading glass which gave the building a fresh new appearance while correcting heat gain and noise issues from the nearby expressway.  The complex was additionally designed with a new arrival plaza addressing ADA and drop-off reorganization, a pedestrian canopy bridge and new wayfinding. A xeriscaping (creative landscaping designed to conserve water) courtyard now greets patients as they arrive and serves as a break space for staffers.

Northwest Medical Center MOB Courtyard 1
Designed by Principal Larry Sweat while with previous firm.